Muhasabah@Refleksi

Sudah hampir genap 6 bulan aku merantau di negeri orang ini, masyaAllah, begitu cepat masa berlalu. Sebelum datang ke Kanada, hati ini memang rasa tak sabar2 mahu pergi kesana, ingin berjumpa dengan ikhwah2 fisabillillah disana. Program tarbiyyah disini baru sedang bertunas, oleh itu, aku rasa gembira untuk berjumpa pendokong2 tarbiyyah ini, kerana mereka ini pasti hebat2 belaka, dan aku berharap agar aku juga akan turut berjuang bersama-sama.

Bi'ah/Persekitaran

Of course lah, bi'ah disini jauh berbeza. Jika di kolej dahulu, ramai ikhwah2 disekeliling, yang akan sentiasa mengingatkan diri ini, walau hanya memandang wajah mereka. Disini, insyaAllah, akan kami jadikan bumi daun maple ini subur dengan tarbiyyah islamiyyah, yang akan melahirkan syabab2 yang dinanti-nanti ummah. Doakan kami ya. Ibadah, hmmm. Diri ini begitu lemah rupanya, ruh syabab yang mempunyai hamasah yang tinggi kian luntur(tapi aku sedang berusaha untuk kembali). Kalau kat kolej dahulu, solat sangat mudah dijaga, dengar azan berkumandang sahaja, kaki ini akan terus melangkah bergerak menuju surau. Disini, tiada lagi seperti itu. Jika mahu solat berjamaah, perlu usaha yang lebih, perlu hati yang kuat(semoga Allah menguatkan hati ini).

Tarbiyyah

Setakat ini, dua daurah telah berjaya diadakan di Kanada ini. Memang best. Daurah kat kolej lama pun best jugak, cuma, mungkin syllabus program tarbiyyah disini lebih jelas, itu yang best tu. Usrah, selalunya 2 kali seminggu. Usrah local satu, usrah online satu. Kenapa ikut dua usrah? hmm, mungkin x sesuai untuk diberitahu. Kadang2, memang aku pernah terfikir untuk tumpu pada satu usrah sahaja, tapi, risau ada pihak yang mungkin akan tersinggung.

Study

1st year disini sangat lah rileks. Nak compare dengan program IB kat kolej dahulu, sangat lah jauh bezanya. Tapi itulah, masa senggang itu sangat bahaya, jika diri tidak reti mengemudi, pastinya akan terbabas.

 ~Ya Allah, diri ini lemah, oleh itu kuatkanlah aku~

~Ottawa, Canada~

1 comments:

عبده العمراوى said...


شركة تنظيف خزانات بالخبر
شركة مكافحة بق الفراش بالاحساء

Post a Comment